DSCR Berekenen
Bereken eenvoudig de Debt Service Coverage Ratio (DSCR) van jouw object(en):
Wanneer je als ondernemer op zoek gaat naar een zakelijke financiering dan wordt o.a. de Debt Service Coverage Ratio (DSCR) beoordeeld. Maar wat is de DSCR en wat zegt dit getal over de financiële gezondheid van jouw (vastgoed) onderneming? In dit artikel leggen we je uit wat de DSCR is en hoe deze gebruikt wordt door geldverstrekkers.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Wat de Debt Service Coverage Ratio is.
- Waarom geldverstrekkers de DSCR belangrijk vinden.
- Hoe je de DSCR kan berekenen.
Definitie van DSCR
De DSCR (Debt Service Coverage Ratio) is een financiële indicator om de dekkingsgraad en daarmee de betalingscapaciteit van een onderneming te beoordelen. Het is een methode van geldverstrekkers om te zien of een vastgoedbelegger genoeg vermogen heeft om de rente en aflossingsverplichtingen te voldoen. De DSCR wordt uitgedrukt in een getal waarbij een 1 betekent dat de vrije geldstromen (bijvoorbeeld huurinkomsten) even hoog zijn als de betalingsverplichtingen (rente en aflossing).
Wat is een gezonde DSCR?
Bij het afsluiten van een zakelijke financiering wil de geldverstrekker altijd dat het geld terugbetaald kan worden. Dit betekent dat de eis voor een vastgoedfinanciering hoger ligt dan een 1. Een 1 zou namelijk betekenen dat de vrije geldstromen exact gelijk staan aan de lasten en dan mag er niks misgaan. Op het moment dat er leegstand is dan is er meteen sprake van een negatieve cashflow. Daarom zien banken graag een DSCR van minimaal 1,2. Dit betekent dat de inkomsten 20% hoger moeten liggen dan de lasten. De minimale DSCR verschilt per geldverstrekker, dit kan hoger of lager dan de genoemde 1,2 zijn.
DSCR Berekenen
De DSCR kan je berekenen door de geldstromen te delen door de verplichtingen. Door gebruik te maken van onderstaande tabel kan je de DSCR van een vastgoed financiering berekenen.
DSCR FAQ
DSCR staat voor Debt Service Coverage Ratio. Het geeft aan in hoeverre de opbrengsten de kosten voor de financiering kunnen dekken.
De DSCR wordt vooral gebruikt door financiers om te bepalen of een bedrijf voldoende in staat is om de kosten van de geldlening terug te betalen op basis van de (huur)inkomsten.