Volg ons ook op:    

LTV berekenen

Bereken eenvoudig de Loan To Value (LTV) van jouw object(en):

Financiering nodig?

Wij hebben toegang tot meer dan 30 gespecialiseerde vastgoedfinanciers. Doe vandaag nog de gratis Quickscan voor een vrijblijvend voorstel!

Gratis Quickscan

LTV is de afkorting van Loan To Value. De LTV is een ratio die je in de wereld van vastgoedfinanciering regelmatig langs ziet komen. De LTV is een ratio die laat zien wat de verhouding is tussen de hoogte van een lening en het onderpand. In dit geval de verhouding tussen een vastgoedfinanciering en de waarde van het vastgoed. De LTV is een indicator die het risico van een vastgoedfinanciering kan beoordelen. Hierbij geldt: hoe hoger de LTV, hoe hoger het risico dat de geldverstrekker zijn geld niet (volledig) terugkrijgt bij een gedwongen verkoop van het vastgoed.

LTV Berekenen

Als je aan de slag wil met het berekenen van de LTV ga je uit van de volgende formule:

LTV = (hoogte financiering / waarde vastgoed) * 100%

Je deelt hierbij de hoogte van de gewenste financiering door de waarde van het onderpand. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. De hoogte van de gewenste financiering weet je zelf. De manier waarop de waarde van het vastgoed vastgesteld wordt verschilt per financier.

Er wordt uitgegaan van de waarde in verhuurde staat bij residentieel vastgoed. Vastgoedfinanciers gaan hierbij uit van de waarde die vastgesteld wordt door taxateurs. Daarnaast zijn er ook financiers die kijken naar de koopsom van de woning. Deze financiers willen “skin in the game” en zeker weten dat de LTV gebaseerd wordt op het bedrag dat jij moet betalen. In de meeste gevallen zal je niet voor 100% LTV kunnen financieren. Hoeveel je kan lenen verschilt per geldverstrekker.

LTV en Rente

Zoals hierboven beschreven is de LTV een indicator voor het risico van een vastgoedfinanciering. Het helpt de geldverstrekker te beoordelen hoe groot de kans is dat de leensom teruggehaald kan worden bij een gedwongen verkoop. Hoe lager de LTV, hoe lager het risico dat een financier zijn geld niet meer terugkrijgt. Hierdoor zie je dat de rentes per LTV categorie oplopen. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe dat er uit kan zien bij een van onze aanbieders.

LTV en rente

Wat is een goede Loan-to-Value?

Alhoewel wij vastgoedfinancieringen kunnen regelen tot wel 90% LTV is dit niet altijd wenselijk. Hoe hoger de LTV, hoe groter de kans dat een financiering niet rondkomt of een (te) hoog rentepercentage kost. Hierdoor is de kans van slagen van het vastgoedproject lager. Wij zien een sweetspot van rond de 70% LTV. Bij een LTV van 70% is er een goede balans tussen rendement op vreemd vermogen, risico-opslag op rentes en bereidheid van vastgoedfinanciers om te investeren.

Online LTV Calculator

Wil jij de LTV van jouw toekomstige vastgoedproject berekenen? Of wil jij kijken op basis van LTV en marktwaarde van een vastgoedobject wat je maximale hypotheek is? Gebruik onderstaande calculators om online de loan-to-value te berekenen.

LTV FAQ

Wat is de Definitie van LTV?

LTV staat voor Loan To Value en geeft de verhouding weer tussen de waarde van het vastgoed en de hoogte van het vreemd vermogen.

Waarvoor wordt de LTV gebruikt?

De LTV wordt voornamelijk gebruikt om het risico vast te stellen voor een financier. Hoe hoger de LTV, dus hoe meer vreemd vermogen er in het object zit, hoe hoger het risicoprofiel. Immers, wanneer de waarde van het object daalt, kan het zijn dat er meer vreemd vermogen in het object zit dan dat deze waard is.

Heeft de LTV invloed op de rente?

Jazeker. Door de regel betekent een hogere LTV doorgaans ook een hogere rente (want meer risico voor de financier).Â