Overdrachtsbelasting Berekenen
Bereken hieronder snel de overdrachtsbelasting:
Overdrachtsbelasting 2024
De overdrachtsbelasting is een pijnlijk onderwerp voor veel vastgoedbeleggers. De afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse overheid een aantal flinke aanpassingen en verhogingen doorgevoerd. Leuker kunnen we het niet maken, maar met deze rekentool weet je snel waar je aan toe bent…
Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting moet worden betaald wanneer onroerend goed van eigenaar wisselt. Afhankelijk van de situatie wordt er een percentage over de koopsom berekend welke door de koper moet worden voldaan ten tijde van de overdracht van het onroerend goed.
Tarieven Overdrachtsbelasting
Op dit moment zijn er in Nederland 2 tarieven overdrachtsbelasting:
- 2% voor onroerend goed waar de koper zelf gebruik van gaat maken (lees: zelf gaat wonen).Â
- 10,4% voor onroerend goed wat niet door de koper zelf wordt bewoond, bijvoorbeeld beleggingsvastgoed, commercieel vastgoed of vakantiewoningen. Maar bijvoorbeeld ook het kopen van een woning voor een kind valt hieronder.
Vrijstellingen en uitzonderingen
Naast bovengenoemde twee tarieven zijn er ook nog vrijstellingen en uitzonderingen, welke speciaal opgesteld om starters op de woningmarkt te helpen.
Deze zogenaamde startersvrijstelling zorgt ervoor dat starters op de woningmarkt helemaal geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, mits zij niet ouder zijn dan 35 jaar én de marktwaarde van de woning lager is dan €510.000,-.Â
Tot slot zijn er nog een aantal andere vrijstellingen voor bijzonder gevallen zoals bij een bedrijfsoverdracht in de familie, inbreng van vastgoed als eigen vermogen in een bedrijf, fusies en overnames of omzetting van bedrijf naar een B.V. of N.V. Dit zijn echter zeer complexe gevallen waarbij je je het beste kan laten voorlichten door een expert.
Â