Volg ons ook op:    

Boetevrij aflossen, altijd een goed idee?

extra aflossen vastgoed financiering

Naast de hypotheekrente zijn de mogelijkheden om boetevrij af te lossen iets om naar te kijken. Bij het vergelijken van een vastgoedfinanciering zijn natuurlijk je maandlasten belangrijk. Maar kijk ook verder dan het eerste jaar. Wat ga je als ondernemer doen op het moment dat de winstgevendheid van je bedrijf toeneemt? Ben je dan geïnteresseerd om vastgoed sneller af te lossen? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van versneld aflossen van een zakelijke financiering.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat boetevrij aflossen is.
  • Wat de voordelen zijn van extra aflossen op een financiering.
  • Wat de nadelen zijn van extra aflossen op een zakelijke financiering.
  • Of het een goed idee is om boetevrij af te lossen.

Wat is boetevrij aflossen

Boetevrij aflossen is de mogelijkheid om een financiering (gedeeltelijk) af te lossen. Bij de meeste vastgoed financieringen is het in ieder geval toegestaan om 10% van de initiële leensom per jaar boetevrij af te lossen. Niet elke vastgoed financiering heeft deze mogelijkheid. Bij sommige aflossingsvrije financieringen betaal je alleen rente. Op het moment dat je deze leningen (sneller) af wil lossen dan moet er een boete (rente) betaald worden. Dit is een geldbedrag ter compensatie van de misgelopen rentebaten van de geldverstrekker.

Voordelen van extra aflossen op en financiering

De voordelen van extra aflossen op een financiering is dat het leenbedrag kleiner wordt. Doordat het leenbedrag kleiner wordt gaan de rentelasten omlaag. Hierdoor worden de maandelijkse en ook de totale kosten van de lening lager.

Daarnaast zorgt extra boetevrij aflossen kleinere schuld ten opzichte van de waarde van het onderpand. Dit wordt uitgedrukt in de LTV (Loan to Value). Hoe lager de LTV, hoe groter de kans dat de leningsverstrekker zijn geld terug kan krijgen bij een gedwongen verkoop. Als de LTV daalt dan gaat bij sommige lening verstrekkers de risico-opslag omlaag en daalt daarmee het rentepercentage. De rentelasten voor de resterende lening gaan hiermee per direct omlaag.

Extra boetevrij aflossen kan dus zorgen voor dubbele winst:

  • De schuld gaat sneller omlaag waardoor er minder rente betaald hoeft te worden.
  • De LTV van de financiering gaat omlaag en komt mogelijk in aanmerking voor een lagere risicoklasse.

Nadelen van extra aflossen op een vastgoed financiering

Er kleven ook een aantal nadelen aan het extra aflossen op een vastgoed financiering. Het is om te beginnen belangrijk om te realiseren dat een extra aflossing vaak niet kosteloos terug te draaien is. Dit betekent dat het geld dat aan extra aflossing besteed is “vast zit” in het onderpand. Op het moment dat je om wat voor reden dan ook dit geld voor een ander doel wilt gebruiken zal je moeten herfinancieren of de hypotheek moeten verhogen.

Daarnaast is het beleggen met geleend geld in vastgoed populair vanwege de hefboom die gecreëerd kan worden. Je kan hierbij namelijk rendement halen door gebruik te maken van geleend geld. Door beperkt of zelfs helemaal niet af te lossen kan je een maximaal hefboomeffect creëren op je eigen inleg. Hierdoor blijft er eigen vermogen over om nieuwe objecten aan te kopen.

Let op: In veel situaties is het wel verstandig om een stuk af te lossen tot bijvoorbeeld 50% LTV. Hierdoor verklein je de risico’s en kan je bij verhuur vaak een stabiele cashflow creëren. Overleg daarom altijd met een adviseur voordat je besluit om extra af te lossen.

Aandachtspunt

Extra boetevrij aflossen heeft twee nadelen:

  • Het deel van de leensom dat afgelost is kan niet zonder kosten weer liquide gemaakt worden.
  • Extra aflossen heeft impact op het hefboomeffect bij verhuurhypotheken.

Is het een goed idee om boetevrij af te lossen?

Nu blijft de vraag over of het een goed idee is om boetevrij af te lossen. Ons antwoord daarop is: dat ligt aan de situatie. Er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Vastgesteld kan worden dat het belangrijk is om bij het afsluiten van een financiering goed de mogelijkheden te onderzoeken. Afhankelijk van het doel van de financiering is het belangrijk om te weten in hoeverre boetevrije aflossing mogelijk is en wat de gevolgen zijn voor een eventuele risico-opslag. Wilt u vrijblijvend sparren over versnelde aflossing? Neem contact met ons op!

Op zoek naar de beste financiering?

Maak gebruik van onze gratis quickscan en ontdek alle financieringsmogelijkheden voor jouw vastgoed(project):

Arjen is zich na een succesvolle carriere bij o.a. Microsoft volledig gaan richten op de vastgoedsector. Hij is eigenaar van zowel Domicus.nl als Financieren.nl. Met Domicus brengt hij vraag en aanbod in het vastgoed bij elkaar en met Financieren.nl helpt hij vastgoedbeleggers met het financieren van vastgoed. Volg Arjen ook op LinkedIn