Peer to Peer lenen
Peer to Peer lenen (of een ‘P2P lening’) is een relatief nieuwe vorm van financiering waarbij particulieren of bedrijven rechtstreeks geld lenen van andere particulieren of bedrijven. Dit gebeurt zonder dat er een financiële instelling zoals een bank bij komt kijken. Het concept van P2P lenen wordt vaak gezien als een vorm van crowdfunding en biedt zowel kredietnemers als investeerders unieke voordelen die je niet hebt als je geld bij een bank leent.
Ook in het vastgoed worden Peer to Peer leningen steeds populairder. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal P2P-platforms waarop deze leningen eenvoudig kunnen worden geregeld. Maar wat maakt Peer to Peer leningen zo aantrekkelijk? Welke voordelen bieden ze, en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel ontdek je alles over P2P leningen.
Inhoudsopgave
Wat is Peer to Peer lenen?
Peer to Peer leningen zijn in het begin van de jaren 2000 bedacht als alternatief voor leningen die niet bij banken mogelijk waren. Het is gecreëerd om individuele geldschieters direct geld te laten lenen aan particuliere en zakelijke geldvragers. Het werd daardoor gemakkelijker om (kleine) leningen af te sluiten bij investeerders zonder ingewikkelde procedures bij banken. De opkomst van P2P leningen in vastgoed gaat mee in de groeiende trend van bankvrij vastgoed financieren.
In de afgelopen jaren is de populariteit van P2P-leningen enorm toegenomen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland neemt het aantal P2P platformen razendsnel toe. De grootste voordelen van P2P-leningen zijn de lagere kosten, hogere rendementen en de flexibiliteit.
Hoe werkt een P2P lening?
P2P leningen worden vrijwel uitsluitend online aangeboden. Op speciale P2P-platforms zoals Mogelijk en Bufr worden kredietnemers verbonden met individuele investeerders. Ieder P2P-platform werkt met andere voorwaarden en rentetarieven. Bij de meeste P2P- platformen gaat het als volgt:
- Je meldt je aan bij een Peer-to-Peer platform
Zowel kredietnemers als investeerders melden zich aan bij het platform. Het platform controleert vervolgens de gegevens en de kredietwaardigheid. - Kredietaanvraag
Klanten die geld willen lenen doen dit vervolgens via een intermediair als Financieren.nl of rechtstreeks via het P2P platform. Hier geef je aan hoeveel geld je wilt lenen, voor welke periode en met welk doel. - Beoordeling
Het P2P platform beoordeelt de aanvraag. Zo wordt er een kredietwaardigheid vastgesteld en aan de hand daarvan worden er voorwaarden en rentetarieven opgesteld. - Plaatsing
De aanvraag wordt online geplaatst. Individuele investeerders kunnen nu zelf kiezen om (een deel van) de lening te financieren tegen de voorwaarden en de rente die is vastgesteld. - Terugbetaling
De kredietnemer betaalt maandelijkse rente een deel van de lening af. Hier wordt ook de rente in meegenomen. De investeerders krijgen iedere maand een deel van de lening terug en verdienen aan de uitbetaalde rente.
Wat zijn de voordelen van P2P lenen
Aan een Peer to Peer lening zitten verschillende voordelen. Ten opzichte van traditionele leningen bij een bank of een andere financiële instelling bieden P2P leningen de volgende voordelen:
- Snel en efficiënt: Bij een bank moet je vaak veel papieren inleveren en kan het lang duren voordat je een lening krijgt. De procedures bij een P2P-lening zijn eenvoudiger en verlopen sneller.
- Bredere acceptatie: Bij een P2P lening kan vaak een hogere LTV opgenomen worden. Ook bepaalde sectoren die door de bancaire sector categorisch uitgesloten worden kunnen bij P2P platformen terecht.
- Flexibel investeren: Als investeerder kun je zelf kiezen aan wie jij je geld wilt uitlenen. Bovendien kun je het risico spreiden over verschillende leningen.
Wat zijn de risico’s van P2P leningen?
Hoewel Peer to Peer leningen aantrekkelijk zijn door de hogere rentetarieven, kleven er ook een aantal risico’s aan P2P-leningen:
- Geen terugbetaling
Er bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid dat een kredietnemer niet in staat blijkt om de lening af te lossen. In dat geval ben je vaak (een deel van) je geld kwijt. In het geval van een P2P lening voor vastgoed is er altijd nog het eerste recht van hypotheek. - Geen depositogarantie
Daar waar je bij banken vaak een depositogarantie hebt, is dit bij P2P-platforms niet het geval. Je hebt het eerste recht van hypotheek en vaak tekent de geldnemer mee in privé.
Waar kan ik Peer to Peer lenen?
Er zijn verschillende P2P-platforms waar je geld kunt lenen of krediet kunt verstrekken. Er zijn veel Europese Peer to Peer platforms zoals PeerBerry, GoFundMe, Neo Finance, Mintos, Hive5 en Esketit. Ook in Nederland zijn er aantal P2P-platforms. Enkele bekende Nederlandse P2P-platforms zijn Bridgefund, Bufr, Collin Crowdfund, Mogelijk en Lender & Spender.
Wij van Financieren.nl zijn intermediair voor vastgoed specifieke P2P platforms. Wij begeleiden onze klanten om een succesvolle aanvraag in te dienen. Daarnaast hebben wij toegang tot niet-publieke P2P lening verstrekkers. Deze investeerders zijn altijd op zoek naar kwalitatieve vastgoedprojecten. Voor meer informatie vul de quickscan in.
Rendement P2P lening; wat levert het op?
Een Peer-to-Peer lening geeft de geldverstrekker een beter rendement dan spaarrente. Investeerders kunnen rekenen op een rendement van tussen de 5% en 10% per jaar. Hoe meer risico de lening met zich meedraagt, hoe hoger het rendement is.
Met een P2P lening kun je rendement behalen dat vaak hoger ligt dan de rente op traditionele spaarproducten. Bovendien heb je bij een P2P lening veel meer flexibiliteit dan wanneer je jouw geld belegt bij een bank.
Is Peer to Peer lenen veilig?
In principe zijn Peer-to-Peer leningen veilig, maar niet zonder risico. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Of je nou wilt investeren, of juist geld wilt lenen, kijk altijd eerst goed naar welk platform je kiest. Kijk daarbij naar reviews en betrouwbaarheid. Kijk ook of het P2P-platform onder toezicht staat van een officiële autoriteit. In Nederland vallen P2P platforms onder het toezicht van de AFM, maar in het buitenland is dit niet altijd het geval. Lees bovendien altijd de voorwaarden goed door en kijk of het P2P-platform helder communiceert over de voorwaarden, kredietwaardigheid en uitbetalingen.
Is P2P een goede investering?
Peer-to-peer leningen kunnen een goede investering zijn. Door de balans in vraag en aanbod wordt er vaak een eerlijke rente betaald voor de bijbehorende risico’s. P2P leningen zijn daarom een goede investering voor investeerders die bereid zijn meer risico te nemen in ruil voor een hoger rendement. Voor mensen die meer zekerheid zoeken, blijft een spaarrekening de veiligste keuze.