Volg ons ook op:    

Bankvrij vastgoed financieren

non bancaire vastgoedfinanciering

Bankvrij vastgoed financieren is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Waarbij je als ondernemer vroeger was aangewezen op je huisbank voor het financieren van vastgoed, is de keuze in alternatieve financieringsvormen vandaag de dag flink gegroeid. In dit artikel gaan we dieper in op het bankvrij financieren van vastgoed.

Wat is bankvrij vastgoed financieren?

Bankvrij vastgoed financieren is, zoals de term al zegt: het financieren van vastgoed zonder tussenkomst van een traditionele bank of bancaire instelling. 

De vastgoedcrisis rond 2008/2009 heeft ervoor gezorgd dat de manier van financieren voorgoed is veranderd. De crisis zorgde voor veel onrust in de financiële wereld en banken werden onderworpen aan veel strengere regels en eisen (zoals de Basel regelgeving). Hierdoor werden banken verplicht om strenger te kijken naar hun risicoprofiel, wat erin resulteerde dat ze steeds terughoudender zijn geworden met het financieren van vastgoed. 

Echter, omdat de vastgoedsector erg kapitaalintensief is, ontstond er een groot verschil tussen vraag en aanbod. Er was veel meer vraag naar kapitaal dan dat de banken konden en mochten financieren. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren verschillende initiatieven ontstaan die erop gericht zijn om vastgoed te financieren. 

Naast de gezonde marktwerking van vraag en aanbod heeft ook de lage rente en de komst van verschillende technologieën ervoor gezorgd dat bankvrij vastgoed financieren een enorme vlucht heeft genomen.

Waarom bankvrij vastgoed financieren?

Bankvrij vastgoed financieren kan om verschillende redenen interessant zijn, waaronder:

Flexibiliteit

Niet-bancaire instellingen zijn vaak een stuk flexibeler wanneer het om hun voorwaarden gaat. Daarnaast zijn ze minder gebonden aan (strenge) regels en kunnen ze eenvoudiger maatwerk leveren. Zo is er vaak veel meer ruimte voor onderhandeling in de voorwaarden zoals de looptijd, aflossing en terugbetalingsregelingen. 

Snelle doorlooptijd

Doordat bancaire instellingen gebonden zijn aan zeer strenge regels, werken ze vaak met trage, bureaucratische processen. Ook is de kredietbeoordeling een stuk sneller bij gespecialiseerde vastgoedfinanciers, puur omdat ze zich alleen bezig houden met het financieren van vastgoed. Niet-bancaire vastgoedfinanciers kunnen doorgaans veel sneller schakelen.

Makkelijker meedenken

Omdat specialistische vastgoedfinanciers zich volledig richten op het financieren van vastgoed, kunnen ze makkelijker meedenken. Waar traditionele banken complexe projecten of financieringsconstructies liever links laten liggen, zijn die juist voor gespecialiseerde vastgoedfinanciers interessant omdat ze zich daar kunnen onderscheiden met hun kennis en kunde. 

Ook voor ‘kleinere’ vastgoedbeleggers

Banken stoten de laatste jaren veel vaker ‘kleine’ portefeuilles met financieringen af. Simpelweg omdat ze hier te weinig aan kunnen verdienen. Het is een duidelijke trend dat grootbanken hun portefeuilles van onder de 3 of 5 miljoen proberen af te stoten. Ze moeten voor een financiering van €200.000 dezelfde screening en checks toepassen als op een financiering van 20 miljoen euro. Het levert ze dus minder op. Een goed voorbeeld hiervan is dat Rabobank een apart label heeft opgericht om financieringen tot 5 miljoen onder te brengen. 

Nadelen van non-bancair financieren

Bij bankvrij financieren zijn er een aantal risico’s of nadelen om rekening mee te houden. Het belangrijkste nadeel van bankvrij financieren zijn de rentetarieven. De rentetarieven zijn vaak hoger dan bij traditionele banken. Dit komt omdat de non-bancaire financiers een hoger risicoprofiel accepteren en meer opslag vragen om dit risico te compenseren. Het is daarom belangrijk om als geldvrager goed te kijken naar de maandelijkse lasten en of dit passend is. Let hierbij ook op eventuele administratiekosten, afsluitprovisie of exitfee’s.

Een tweede nadeel van non-bancaire financiering is de looptijd. Het komt nog wel eens voor dat non-bancaire financiering een kortere looptijd hebben. Dit zien we veelal bij peer-to-peer financieringsplatforms en bij crowdfunding. Hierbij is de maximale looptijd vaak 5 jaar. Dit betekent dat je na afloop van deze periode altijd moet herfinancieren. Hierdoor ben je vrijwel altijd verplicht om opnieuw een taxatie uit te laten voeren, afsluitkosten te betalen, een notaris en een financieel adviseur in te schakelen.

Diversificatie financieringsbronnen

Als vastgoedbelegger is het ook verstandig om te diversifiëren in je financieringsbronnen. Door niet afhankelijk te zijn van één geldschieter, kun je risico’s beperken. Denk aan het voorbeeld van het afstoten van portefeuilles door banken: het is erg vervelend als je ineens gedwongen wordt om je financieringen elders onder te brengen. Wij zien regelmatig dat banken bepaalde industrieën categorisch uitsluiten door slechte rentevoorstellen te bieden of te stoppen met het aanbieden van een grotendeels aflossingsvrije financiering. Een non-bancaire financier kan op dat soort momenten juist een goed alternatief zijn. Hierdoor gaan de rentelasten wellicht omhoog, maar door het aflossingsvrije deel blijft de cashflow gelijk.

Meer weten?

Bankvrij vastgoed financieren biedt een aantrekkelijke en flexibele financieringsoplossing voor veel ondernemers en beleggers. Wil jij meer weten over bankvrij vastgoed financieren? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag met het vinden van een passende financiering. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, rente updates, tips & trics rondom vastgoed financieringen:

Arjen is zich na een succesvolle carriere bij o.a. Microsoft volledig gaan richten op de vastgoedsector. Hij is eigenaar van zowel Domicus.nl als Financieren.nl. Met Domicus brengt hij vraag en aanbod in het vastgoed bij elkaar en met Financieren.nl helpt hij vastgoedbeleggers met het financieren van vastgoed. Volg Arjen ook op LinkedIn