Vastgoed kopen met een overbruggingsfinanciering

Een overbruggingsfinanciering of ‘bridge financiering’ kan in specifieke situaties uitkomst bieden wanneer er op korte termijn kapitaal nodig is. De term overbrugging onderstreept het karakter van dit type financiering al; het wordt vooral gebruikt om een bepaalde periode te overbruggen. Bijvoorbeeld om de periode tussen de verkoop van een pand en de aankoop van een nieuw pand te financieren, of wanneer er door overlap van projecten tijdelijk extra geld nodig is. In dit artikel gaan we in op dit type financiering, wanneer je deze het beste kunt inzetten en wat de voor-en nadelen zijn.
Inhoudsopgave
Wat is een overbruggingsfinanciering?
Zoals de naam als zegt is een overbruggingsfinanciering bedoeld om een periode te overbruggen. Er wordt als het ware een ‘brug’ gebouwd tussen het moment waarop het kapitaal nodig is (bijvoorbeeld de aankoop van een beleggingspand) en het moment waarop er weer voldoende financiële middelen zijn (bijvoorbeeld de verkoop of herfinanciering van hetzelfde beleggingspand).
Overbruggingsfinancieringen vergelijken?
Maak gebruik van onze gratis quickscan en wij vergelijken de beste financieringen voor jou. Geheel vrijblijvend!
Kenmerken van een overbruggingsfinanciering
- Tijdelijk: een looptijd van minimaal een maand tot enkele jaren.
- Flexibel: eenvoudiger en sneller aan te vragen dan reguliere bankleningen, taxatie meestal niet nodig, financiering binnen een week mogelijk en meestal boetevrij af te lossen..
- Hogere rente: de rente ligt vaak hoger dan bij verhuurhypotheken, omdat het kredietrisico groter is en de looptijd korter.
Wanneer gebruik je een overbruggingsfinanciering?
Een overbruggingsfinanciering kan in verschillende situaties worden toegepast, bijvoorbeeld:
Overbrugging tussen aankoop en verkoop/herfinanciering
De meest voorkomende toepassing van een bridge financiering is om de periode te overbruggen van de aankoop van een pand waarbij een grootschalige verbouwing, splitsing of andere transformatie uitgevoerd gaat worden. Er is in ieder geval een reden dat er nog geen verhuurhypotheek afgesloten kan worden. Hierdoor kan het pand al wel worden aangekocht en heeft de leningnemer een overbruggingsperiode om geld vrij te maken door de verkoop van een pand of door het pand te herfinancieren.
Projectontwikkeling & verbouwingen
Ook bij projectontwikkeling en (grote) verbouwingen is het soms nodig om tijdelijk extra kapitaal te verwerven. Met een overbruggingsfinanciering kan een ontwikkelaar het project opstarten en financieren terwijl hij wacht op de eventuele verkoop of een definitieve (langer lopende) financiering.
Algemene overbrugging
Vooral bedrijven hebben wel eens behoefte aan een tijdelijke overbrugging. Bijvoorbeeld wanneer ze in afwachting zijn van een grote betaling of subsidie, terwijl ze in de tussentijd wel extra kapitaal nodig hebben. Bijvoorbeeld voor de aankoop of bouw van een bedrijfspand. Voor ondernemers hoeft het trouwens niet altijd te gaan om een financiering voor vastgoed, maar bijvoorbeeld ook voor de financiering van voorraden of inventaris.
Overnames
Niet gerelateerd aan vastgoed, maar wel een veelvoorkomende situatie waarin een overbruggingsfinanciering van pas kan komen: het doen van overnames. Soms duren de formaliteiten lang en is er tijdelijk extra financiering nodig tot de periode waarin er een definitieve financieringsstructuur is. Met een brugfinanciering kan je liquiditeit opnemen uit vastgoed en de overname alvast rondmaken.
Voordelen overbruggingsfinanciering
Snel toegang tot kapitaal
Het grootste voordeel van een overbruggingsfinanciering is de snelle toegang tot extra kapitaal. Traditionele leenvormen en bancaire leningen kennen vaak een langere doorlooptijd, terwijl een overbruggingsfinanciering veel sneller geregeld kan worden. Hierdoor ontstaat er tijdswinst en kan er snel worden ingespeeld op een mooie kans die zicht voordoet. Een taxatierapport is meestal niet nodig en het geld kan binnen een week beschikbaar gemaakt worden.
Flexibel
Een overbruggingsfinanciering is vaak maatwerk, waardoor veel zaken bespreekbaar zijn zoals de looptijd, terugbetalingsschema en eventuele zekerheden.
Continuïteit
De tijdelijke toegang tot extra kapitaal betekent vaak continuïteit voor de leningnemer. Het project kan gewoon beginnen terwijl andere lopende kosten gewoon kunnen doorlopen.
Nadelen overbruggingsfinanciering
Hogere rente en kosten
Voor kredietverstrekkers is een bridge financiering risicovoller dan een reguliere hypotheek. Hierdoor zijn de rentetarieven hoger en zijn er vaak ook hogere kosten voor het afsluiten en administratie van de lening. Naast het risico is de terugverdientijd korter maar zijn de administratieve werkzaamheden gelijk aan een langlopende financiering. De leningnemer moet daarom altijd aantonen op welke wijze de rente betaald kan gaan worden.
Korte looptijd
De korte looptijd is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Uitloop van het project of andere onvoorziene omstandigheden kan ervoor zorgen dat er druk ontstaat op de terugbetaling. Dit kan voor de nodige stress en spanning zorgen bij de leningnemer. Bij een project met verwachte duur van een jaar kiezen wij vaak voor een brugfinanciering van bijvoorbeeld 24 maanden met de optie om vanaf 9 maanden boetevrij af te lossen. Hierdoor heb je flexibiliteit bij voor- en tegenspoed.
Zekerheden
Om het risico voor de kreditverstrekker te verkleinen kunnen er extra zekerheden worden gevraagd, zoals in ieder geval het recht van eerste recht van hypotheek en een privé-borgstelling. Dit kan lastig zijn als deze zekerheden niet voldoende zijn.
Dubbele kosten
Als je eerst een brugfinanciering neemt en daarna een verhuurhypotheek, dan maak je soms dubbele kosten. Een taxatierapport moet wellicht geupdate worden, je moet twee keer langs de notaris en ook een financieel adviseur twee keer advieskosten rekenen. Bij Financieren.nl denken we altijd mee en kan er een korting afgesproken worden indien hetzelfde pand binnen twee jaar opnieuw gefinancierd moet worden.
Tips bij het afsluiten van een overbruggingsfinanciering
Overweeg jij een overbruggingsfinanciering? Wij hebben een aantal tips voor je:
Wees realistisch
We kunnen dit niet genoeg benadrukken: maar wees realistisch wanneer je een bridge financiering afsluit. Zorg dat een een realistische (project)planning hebt en maak een duidelijk overzicht met belangrijke betaaldata. Plan vooral niet te optimistisch; vertragingen en andere onvoorziene omstandigheden kunnen voor grote problemen zorgen.
Maak een goed vergelijk
Zorg dat je meerdere kredietverstrekkers met elkaar vergelijkt. Let vooral op de totale kosten en de verschillende voorwaarden. Ook voorwaarden als boetes en renteopslag bij te laat betalen zijn belangrijk om in het achterhoofd te hebben. Leg de verschillende offertes naast elkaar en maak een gedegen afweging.
Let op het terugbetalingsschema
Soms kan het door tijdsdruk verleidelijk zijn om snel een offerte te tekenen, maar kijk goed naar het terugbetalingschema en alle bijkomende kosten. Denk hierbij aan afsluitkosten, exitkosten en eventuele kosten voor opmaak van de leenovereenkomst. Zorg dat je alle kosten volledig en op tijd kunt terugbetalen.
Schakel een expert in!
Misschien nog wel de belangrijkste tip: schakel een expert in. Iemand die verstand heeft van dergelijke financieringen kan je helpen bij het vinden van de beste deal en kan bepalen of een overbruggingsfinanciering ook echt de beste oplossing is. Er zijn vaak nog verschillende mogelijkheden. Ook kan de expert je begeleiden bij het vinden van een definitieve financieringsstructuur.
Advies bij het afsluiten van een brugfinanciering
Wanneer je snel geld nodig hebt om een bepaalde periode te overbruggen, is een overbruggingsfinanciering een uitstekende optie. De grootste voordelen zijn de snelheid en flexibiliteit die deze financieringsvorm biedt. Het grootste nadeel zijn de relatief hoge kosten die dit met zich meebrengt.
Overweeg jij om een overbruggingsfinanciering af te sluiten, dan is het raadzaam om een expert in te schakelen. Wil je een keerte sparren over de mogelijkheden om te ontdekken welke financieringsmogelijkheden er zijn voor jouw project(en)? Wij hebben toegang tot alle financiers in Nederland en helpen je bij het vinden van de juiste oplossing en beste deal. Neem gerust contact met ons op, we horen graag over jouw plannen!